Crisis

Wanneer is de crisis voorbij?

Veel mensen vragen zich af wanneer de crisis weer voorbij is. Mensen willen dat het weer snel goed komt, dat de economie weer gaat groeien en iedereen weer aan het werk kan. Hoe deze crisis (… en de vorige en de crisis daarvoor) precies was ontstaan is voor veel mensen onbelangrijk. Als we beter begrijpen wat er aan de hand is, kunnen we ook betere oplossingen bedenken. Als we de oorzaken niet goed snappen, blijft het een ingewikkelde discussie over (f)oplossingen (foplossingen zijn oplossingen waarmee we onszelf voor de gek houden). Eigenlijk blijft het dan een discussie over meningen; de mening van de één tegenover die van de ander. En zo komen we al enige tijd geen stap verder.

Dé goede oplossing

Iedereen heeft namelijk wel een mening over “goede oplossingen”. Volgens de één moeten we langer werken, volgens de ander meer uitgeven, een derde wil groene groei. Er zijn mensen die zeggen dat we het milieu nu even niet kunnen redden, omdat we eerst aan onszelf moeten denken. En er zijn ook mensen die zeggen dat de natuur die nog over is gespaard moet worden. Maar hoe beslis jij wat je belangrijk vindt? En hoe neem je een verstandige beslissing als je eigenlijk niet weet hoe het zit?

Ellende

Er is inmiddels een halve bibliotheek aan boeken beschikbaar met uitgebreide beschrijvingen van alle crisis-ellende en de bijbehorende oorzaken, geld creatie (economie), energie en de ecologie. En niet alleen op gebied van geldeconomie is veel historie. Ook op gebied van milieu is een van de eerste bekende boeken al in 1962 geschreven .
Het is een enorm werk om de boeken en artikelen allemaal te bestuderen de kennis daarna te vertalen naar oplossingen. Hieraan zitten voor de meeste mensen twee problemen:
1. Het is niet te begrijpen.
Veel wetenschappers zijn continu bezig met het schrijven van wetenschappelijke artikelen. Niet bepaald eenvoudige kost voor mensen die in het dagelijks leven wel wat anders aan het hoofd hebben. En daarbij… de meeste wetenschappers schrijven ongelooflijk saai. Een paar bladzijden voor het slapen en goede nachtrust is gegarandeerd.
2. Het grote plaatje ontbreekt.
Veel wetenschappers zijn specialisten op hun vakgebied. Op veel gebieden hebben de onderdelen van crisis met elkaar te maken. Zelfs voor wetenschappers is het lastig om uit al die verschillende artikelen één verhaal te maken. Want daar worden ze niet voor betaald.

Hier beschrijven we kort de oorzaken van de crisis in hun samenhang. Je kunt je dan machteloos voelen. Dat hoeft niet, want we willen laten zien dat oplossingen wél mogelijk zijn. Ja, zelfs AANTREKKELIJK kunnen zijn. Ideeën die logisch, praktisch en noodzakelijk zijn. Hiermee kunnen we aan de slag. Eenvoudig; vanuit huis en in je eigen omgeving. En toch lastig, omdat het ideeën zijn over verandering, over hoe het anders moet in Nederland, of zelfs de wereld. En als mensen ergens een hekel aan hebben… is het wel veranderen.
Laten we daarom ook eens kijken naar de voordelen, hoe we kunnen zorgen dat de wereld weer een stukje mooier wordt, dat we meer lol kunnen hebben met elkaar en met een opgewekte blik naar de toekomst durven kijken. Dat we weer meer mens zijn, in plaats van de gedachteloze consumenten in een wereld die streeft naar steeds grotere efficiëntie en economische groei.